Roast Factory

IMG_0275

Koffie. Een zeer belangrijke zaak. Zeker zo op de maandag. En in het weekend lekker op een terras. En alle dagen daar tussenin. Wij waren ons er weinig van bewust waar dat goedje nou eigenlijk vandaan kwam en hoe je hem het beste ‘zet’. Maar, we zijn weer helemaal bij! Stefan Coster van de Roast Factory vertelde ons alles over zijn koffiebonen, hoe je die het beste omtovert tot een perfect bakkie pleur en zijn reis naar de oorsprong van het product. Stuiterend vertrokken we van zijn factory, door de vijf verschillende kopjes koffie die hij ons voorschotelde én van enthousiasme, want wat een topverhaal. 

IMG_0312

aanelkaar1

Proces. Voor Stefan is het hele proces van plantje tot kopje belangrijk als het gaat om koffiezetten. Hoe is het koffieplantje verzorgd? Hoe zijn de bonen gebrand? Hoe worden de bonen gemalen? Hoe wordt de koffie gezet? Het kan namelijk heel goed dat het hele proces prima verloopt totdat de serveerster de gemalen bonen met haar koffiepiston het apparaat in jaagt en al het voorgaande binnen tien seconde compleet verpest.
Om deze reden werkt Stefan graag samen met lunchrooms en restaurants die hij zelf begeleidt in het bereiden van een goede kop koffie. Door zijn jarenlange ervaring in koffietentjes en zijn nauwe contact met koffieboeren heeft hij een hoop ervaring en kennis opgedaan. Of iets lekker is, blijft natuurlijk altijd een kwestie van smaak. Er zijn echter wel degelijk verschillen tussen goede koffie, met aandacht bereid, en koffie als massaproduct waar geen liefde in te bekennen

IMG_0319

Boon. De bonen hebben niet het keurmerk fairtrade. Het kost een boer namelijk 15.000 dollar om dit keurmerk toe te voegen aan hun product (wisten jullie dat?! Wij niet…) Roast Factory werkt met kleine bedrijven voor wie dit erg veel geld is. De eigenaar kent echter zijn werknemers allemaal bij naam en zorgt voor goede werkomstandigheden voor hen. Stefan heeft in Colombia deze boeren ontmoet. Keihard werken voor weinig maar met hart en ziel én liefde voor het product.

De koffiebonen worden op een natuurlijke manier gevoed. Geen chemische spraytjes of voeding voor de plant die de grond alleen maar zullen uitputten.  Wel wordt het plantje bijvoorbeeld gevoed met kalk. Hier groeit het plantje sterk en groot van!

De koffiebonen komen vanuit Colombia en Guatamala rechtstreeks van de boer. Roast Factory heeft ook een koffieboon uit Kenia. Daar is de markt nog iets moeilijker maar er wordt hard gewerkt om daar de banden tussen de boeren, bonen en de factory zo nauw mogelijk te maken

aanelkaar2

Waar. De koffiebonen zijn op dit moment te koop bij Funkie House in de Schoolstraat. Wil je z’n koffie proeven? Dat kan bij Collectiv in de Prinsenstraat, Lapsang in de Oude Molstraat én Lunchroom Lot op de Thomsonlaan.

Tips. We vroegen Stefan uiteraard ook naar tips hoe wij zelf thuis nou een mooi bakkie pleur kunnen zetten. Zijn antwoord: ‘’Sta 5 minuten eerder op en maal je bonen zelf thuis. Met een klein beetje aandacht en moeite meer wordt je koffie zoveel beter. Oh en met mijn bonen natuurlijk’’. Dat zeker Stefan, wij hadden het zelf niet beter kunnen verwoorden.


Notice: compact(): Undefined variable: limits in /home/public/sites/www.studionovalente.nl/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 863

Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /home/public/sites/www.studionovalente.nl/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 863

Geef een reactie