Tikkie beter doen

untitled-10

Na aanleiding van de Dutch Sustainable Fashionweek leek het ons leuk jullie iets te vertellen over eerlijke kleding. Het woord ‘duurzaam’ gebruiken wij niet zo graag. Eerlijke kleding is een term die gebruikt wordt voor kleding die onder goede werkomstandigheden zijn gemaakt en waarbij duurzame en diervriendelijke materialen gebruikt worden. ‘Een tikkie beter’ is de term die we deze post willen noemen, om jou uit te leggen hoe ook jij de kledingindustrie een ‘tikkie’ kan helpen te verbeteren.

aanelkaar

We leven in ‘een wegwerpcultuur’ waarin het heel normaal is een kledingstuk aan te schaffen, het nauwelijks te dragen en het dan weer weg te gooien. Waarin veel van ons niet bewust bezig zijn van de personen die onze kledingstukken maken. Waarin veel van ons niet eens weten waar de producten vandaan komen of hoe ze zijn gemaakt. Of van welk materiaal. Of wat voor ’n impact dat had op de natuur en het milieu.. Wij vinden dit stom. Heel stom. En jammer. En zonde.|

Helaas hebben wij niet op elke vraag over dit onderwerp een antwoord. Toch willen we jullie inspireren om beter met de inhoud van je kledingkast om te gaan; een tikkie beter! We leggen bij deze graag in Jip-en-Janneke-taal uit hoe je mee kan doen! Mocht je een ijverige student zijn; onderaan de pagina vind je handige links waar je heel veel meer te weten kan komen over duurzame eh; eerlijke kleding!

aanelkaar2

Stap 1. Shop vintage en tweedehands. Onze beste tip waar we zelf volop gebruik van maken! WE LOVE VINTAGE. We kunnen dan ook alleen maar voordelen noemen: goede kwaliteit, uniek, goedkoop, schatten zoeken = leuke verassingen. Dus dat.

Stap 2. Ruim op en zoek uit. Wedden dat jij minstens 5 kledingstukken in je kast hebt liggen waar je niet écht van houdt. Door uit te zoeken wat je het liefste draagt en wat je echt mooi vindt, kun je ook bewuster shoppen. Zo voorkom je mis-aankopen!

Stap 3. Ruilen. Wij zijn super vóór ruilen! Hoe leuk is het om iets wat jij niet meer draagt/past te schenken aan een vriendin! Met een beetje geluk heeft zij ook nog iets voor jou in de kast. Zo hebben jullie allebei iets nieuws zónder dat daar een product voor aangeschaft hoeft te worden.

Stap 4. Zorg goed voor je spullen. Was je kleding niet te vaak en met natuurlijke schoonmaakmiddelen die je kleding niet uitputten. Zorg er ook voor dat je je kleding met zorg opbergt. Zo blijft het lang mooi en hoef je minder snel iets nieuws te kopen.

Stap 5. Koop van eerlijke merken. Er bestaan inmiddels een hoop mooie eerlijke merken die toffe producten maken. Zie Stap 10!

Stap 6. Check het label. Kijk jij ooit wel eens in het labeltje van een kledingstuk voordat je het aanschaft? Hier op vind je de materialen en waar het product gemaakt is. In Europa zijn hele andere arbeidsomstandigheden dan in landen in Azië. Denk goed na voordat je iets koopt.

Stap 7. Recyclen maar! Een jeans afknippen tot kort broekje, van een shirt een tasje maken; wees creatief.

Stap 8. Die arme dieren. Leer en bont… Lieve dames, denk alsjeblieft na voordat je die winterjas met die bontkraag aanschaft of die knappe leren laarsjes. De producten worden gemaakt van dierlijk materiaal en die business is niet zo mooi als we altijd maar verwachten. Mocht je bont en leer nou echt heel mooi vinden; koop het dan tweedehands!

Stap 9. Geef weg en verkoop. Natuurlijk hebben we allemaal wel iets wat we niet meer dragen of passen. Maar gooi dit niet weg! Er zijn genoeg plekken waar je textiel naar toe kan brengen (kijk hier!). En mocht je er nog geld aan willen verdienen; een dagje op de rommelmarkt is echt zo gek nog niet.

aanelkaar3

Stap 10. Lees en zoek op. Bij deze een lijstje met handige bronnen waar je nog heel veel wijzer kan worden! Mocht je nou een vraag hebben die je hier niet kunt vinden: laat het ons weten! Wij zoeken het graag voor je uit. Je kunt ons een mailtje sturen of reageren onderaan deze pagina.

www.talkingdress.nl – Het boek van Marieke Eyskoot, perfect voor beginners!
www.rankabrand.nl – Merken online met elkaar vergelijken!
www.brandmission.nl – Online shoppen met een gerust hart!
www.eerlijkwinkelen.nl – Je eerlijke-winkels-shopping-guide!


Notice: compact(): Undefined variable: limits in /home/public/sites/www.studionovalente.nl/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 863

Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /home/public/sites/www.studionovalente.nl/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 863

Geef een reactie